Logo VWC Berg en Dal

Tips voor een wervende vacature tekst

Tips voor een wervende vacature tekst

Een goede tekst kan mensen aantrekken. Vrijwilligers willen weten wat ze kunnen verwachten. Wees kort en bondig. Wees jezelf.

Een goede tekst kan mensen aantrekken.

Denk na over wat vrijwilligers willen. Begin bij jezelf: waarom ben jij vrijwilliger bij deze organisatie en wat maakt het zo aantrekkelijk? Denk aan een gezellige organisatie, mogelijkheid tot nieuwe contacten, aanbod trainingen en workshops, werkervaring, waardering. Allemaal redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen.

Vrijwilligers willen weten wat ze kunnen verwachten.

Wees je bewust dat men jouw organisatie mogelijk niet kent. Wat is voor hen belangrijk om te weten, waar staan jullie voor of wat vinden jullie belangrijk. Bedenk ook of het nodig om een volledige organisatie beschrijving te doen in de vacature. Misschien staat er ook voldoende op jouw website of organisatiepagina van deze site en kan je daar naar verwijzen.

Ook willen vrijwilligers graag weten waar ze aan toe zijn. Vragen die ze kunnen hebben zijn o.a: hoeveel tijd ben ik ermee kwijt? Wanneer is het? Waar, met wie, worden mijn reiskosten vergoed? Er staat dat het een langdurige klus is maar kan ik het ook voor een paar maanden doen?

Wees kort en bondig

Wees kort en duidelijk in je tekst en verwijder alles wat niet belangrijk is. De meeste mensen houden niet van lange teksten. Mogelijk kun je ook onderwerpen bewaren voor het kennismakingsgesprek.

Het is de uitdaging om volledig te zijn en tegelijkertijd kort en bondig te blijven. Hoe?

  1.  Kijk wat echt belangrijk is. Schrap alles wat meer van hetzelfde is.
  2. Val met de deur in huis en zeg meteen wat je zoekt. Zet het belangrijkste bovenaan. En van alles wat minder belangrijk is stel je jezelf de vraag hoe essentieel het eigenlijk is. Voegt het niet zoveel toe? Weg ermee. Is het aanvullende informatie die ook op jullie site te vinden is? Weg ermee.
  3. Zoek je vrijwilligers voor verschillende functies? Maak dan voor iedere functie een aparte vacature aan. Zo blijf je specifiek en is het makkelijker om de juiste doelgroep aan te spreken.

Wees jezelf

Laat door middel van de vacature zien wie je organisatie is. En omschrijf deze zoals die in werkelijkheid is. Wees eerlijk, ook over de uitdagende kanten van de functie. Dit vergroot alleen maar de kans dat je mensen aanspreekt die goed bij je organisatie en functie passen. Een goede match blijft langer, werkt met meer plezier en doet het werk beter dan mensen die niet op de juiste plek zitten.

Tip: leg de tekst voor aan de huidige vrijwilligers. Zij weten als geen ander wat ze leuk vinden aan hun werk en welke informatie belangrijk is.